Εκπαιδευτική επίσκεψη σε αγροτικό συνεταιρισμό σύκων

ΣΔΕ Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας

Εκπαιδευτική επίσκεψη σε αγροτικό συνεταιρισμό σύκων

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μαντουδίου Λίμνης Αγ.Άννας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στον αγροτικό συνεταιρισμό παραγωγής και επεξεργασίας σύκων “Μουρσαλι…άλλο σύκο” στο χωριό Ταξιάρχη Βόρειας Εύβοιας. Εκεί μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στο χώρο ο υπεύθυνος κος Παναγιώτου τον οποίο θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την ενημέρωση και την φιλοξενία που μας παρείχε. Αφού περιηγηθήκαμε στο χώρο και ο κύριος Παναγιώτου μας ανέφερε την ιστορία της επιχείρησης και πως ξεκίνησαν αυτήν την δράση.Απόγονοι των προσφύγων της Μικράς Ασίας, οι οποίοι έφεραν στην Ελλάδα την μοναδική Σμυρνέικη Ποικιλία Σύκων, ασχολήθηκαν εντατικά με την γη και την αγροτική παραγωγή. Με επίκεντρο το Σύκο πετύχαν την βελτιστοποίηση των μεθόδων παραγωγής, επιλογής και αποξήρανσης του προϊόντος. Βασικό μέλημά της επιχείρησης είναι η άριστης ποιότητας γεύση των καρπών χωρίς την χρήση επικίνδυνων χημικών. Παραγωγική μας βάση είναι το χωριό Ταξιάρχης στην Βόρεια Εύβοια, περιοχή διάσημη για την παραγωγή Σύκων.

Ιστορία των Σύκων και του χωριου Μουρσαλι…

Η συκιά είναι δικοτυλήδονο φυτό που ανήκει στο γένος Συκή και στην οικογένεια Μορεοειδή. Είναι δέντρο πολύ κοινό στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και στις Μεσογειακές χώρες. Η καλλιέργειά της εισήχθη και στην Αμερική τον 18ο-19ο αιώνα.

Τα σύκα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και φυτικών ινών. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και βιταμίνη Α, φώσφορο, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Τα αποξηραμένα σύκα διατηρούν όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά. Έτσι συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ενίσχυση των οστών, στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ είναι μια πολύ καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από αναιμία.

Λίγα λόγια για το χωριό Ταξιάρχη βορείου Ευβοίας.

Μουρσαλι – Ταξιάρχης Ευβοίας

Ημιορεινός οικισμός χτισμένος στις καταπράσινες παρυφές του Τελεθρίου.
Το χωριό αναπτύχθηκε μετά τη συγχώνευση των παλαιοτέρων γύρω μικρών οικισμών με τους πρόσφυγες που έφθασαν εδώ το 1925 από το Μούρσαλι της Μ. Ασίας.
Φέρνωντας μαζί τους και τα περίφημα σύκα που έχουμε σήμερα μαζί με τη γνώση της καλλιέργειας της συκιάς α­πό τη Σμύρνη (Μούρσαλι)…
Το χωριό κατοικείται από Έλληνες πρόσφυγες του ’22 γενικά.

Share Button